waterinhetbuitenland.nl

Is het kraanwater hier veilig?

Wij hebben het antwoord.

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag om het antwoord te lezen.

Laat (leiding)water 3 minuten flink doorkoken en laat het daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Een beetje zout meekoken kan de smaak van het water verbeteren.
Dat hangt ervan af. In landen waar het leidingwater onveilig is, is het aan te raden om ook voor het tandenpoetsen flessenwater te gebruiken, of het leidingwater eerst te koken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het schoonmaken van lenzen. Pas ook op met ijsklontjes (vaak gemaakt van leidingwater) en het eten van fruit, rauwe groente en salade (dit kan gewassen zijn in leidingwater). Zelfs bij de bereiding van eten is het aan te raden het leidingwater eerst goed te laten doorkoken, voordat u het gebruikt om bijvoorbeeld groenten in te koken. Als het leidingwater officieel veilig is, maar drinken wordt afgeraden, kunt u het meestal wel gebruiken om bijvoorbeeld uw tanden te poetsen of mee te koken.
De reden waarom leidingwater drinken wordt afgeraden verschilt per land. In sommige landen is het leidingwater officieel veilig, maar kunt u er toch ziek van worden. Dit heeft te maken met de leidingen waar het water doorheen stroomt. Het leidingennet is in het buitenland vaak niet goed onderhouden. Daardoor is het op sommige plekken niet goed schoon. Ook staat er niet altijd genoeg druk op het leidingnet. Daardoor valt het water stil. Als water stilstaat kunnen bacteriën gaan groeien. Mensen die in deze landen wonen zijn hier aan gewend en drinken daarom gewoon uit de kraan. Ons lichaam is hier niet aan gewend. Daardoor krijgen wij last van maag- en darmklachten.
Het komt voor dat verkopers oude waterflessen hergebruiken, door ze te vullen met leidingwater en (weer) te verkopen.
Ook al ziet het water er helder uit, het is vrijwel onmogelijk in te schatten of het water vervuild is of niet. U kunt niet zien wat er stroomopwaarts met het water is gebeurd. Daar zou bijvoorbeeld rioolwater kunnen instromen. Daarom is het advies ook bij natuurlijke waterbronnen altijd om het water minstens 3 minuten te koken en vervolgens af te laten koelen.
De beste methode om (leiding)water drinkbaar te maken, is om het te koken. Koken doodt bacteriën, parasieten en virussen die diarree veroorzaken. Laat het (leiding)water 3 minuten flink doorkoken en laat het daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Een beetje zout meekoken kan de smaak van het water verbeteren. Als u geen mogelijkheid heeft het water te koken kunt u het water filteren of zuiveringstabletten gebruiken.
Een geavanceerd waterfilter filtert de meeste bacteriën en kleine organismen uit het water. Er zijn (draagbare) waterfilters te koop in allerlei soorten en maten. Bij sommige waterfilters kunnen bepaalde virussen in het water achterblijven, omdat een virus veel kleiner is dan een bacterie. In dat geval moet het water na het filteren ook nog gezuiverd worden met zuiveringstabletten.
Apotheken en buitensportwinkels verkopen zuiveringstabletten (of -vloeistof) met jodium, waarmee u water drinkbaar kunt maken. Lees nauwkeurig de gebruiksaanwijzing door. Gebruik de juiste doses en zorg ervoor dat u het water lang genoeg laat staan (na het toevoegen van de tabletten) voordat u het drinkt. Het wordt afgeraden om meer dan enkele weken achter elkaar water te drinken dat gezuiverd is met waterzuiveringstabletten.

Let op:
Cryptosporidium (een parasiet die diarree kan veroorzaken) en andere coccidiosis-parasieten (bijvoorbeeld Cyclospora en Toxoplasma) worden waarschijnlijk niet gedood door de zuiveringstabletten.
Water dat is gezuiverd met jodium wordt afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn, en mensen met schildklierproblemen of overgevoeligheid voor jodium.
Bij het verzamelen van de adviezen per land zijn we uiterst voorzichtig te werk gegaan. Elk advies is aan de hand van verschillende bronnen gecontroleerd. Desondanks kan de situatie in een land wijzigen. We raden u aan om op uw bestemming na te gaan of ons advies klopt met de lokale omstandigheden.